top of page

Let's play!

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023Op 12 oktober 2023 was het Lego's World Play Day! Deze dag werd wereldwijd georganiseerd om het belang van spelen onder de aandacht te brengen. Spelen is van fundamenteel belang voor ieder kind en helpt hen cruciale ‘superkrachten’ of vaardigheden te ontwikkelen waar ze zowel nu als in de toekomst profijt van hebben. Niet alleen kinderen hebben echter baat bij speeltijd. Spelen maakt het hele gezin gelukkiger, bouwt sterkere familiebanden op en verbetert het welzijn, maar in de drukke wereld van vandaag wordt het bedreigd. De gezinsschema's zitten boordevol dagelijkse verantwoordelijkheden, waarbij lange werkdagen en klusjes volgens ouders de grootste belemmeringen vormen voor gezinsspel. Als gevolg hiervan speelt een derde van de kinderen wereldwijd (32%) minder dan 3 uur per week.Dit huidige tekort aan spel is een bron van zorg voor deskundigen, gezien de cruciale rol die spelen speelt bij het vormgeven van de cognitieve vaardigheden van een kind, het algehele welzijn en, belangrijker nog, het plezier dat het kind heeft. Daarom hierbij vijf tips om je te helpen vandaag en de komende periode nog een paar speelse momenten van vreugde te delen.

  • Maak het simpel: we leiden allemaal een hectisch leven en we willen niets extra's toevoegen aan onze to-do-lijst. Spelen kun je vinden in de eenvoudigste activiteiten, of het nu een dansje is tijdens het tandenpoetsen of bij een autorit zoveel mogelijk dingen ontdekken die met een bepaalde letter beginnen.

  • Denk er niet te veel over na: spelen is leuk, maar we weten dat ouders zich vaak zorgen maken over hoe ze met hun kind moeten spelen. Er is geen goede of foute manier; alles wat leuk is, komt ten goede aan het hele gezin.

  • Zoek een goede speelmix: probeer een reeks speelse activiteiten om kinderen bezig te houden en hen te helpen een breed scala aan vaardigheden te ontwikkelen – van puzzelen tot zingen of buiten actief zijn – alles helpt!

  • Laat je kind het voortouw nemen: kinderen hebben de meest verbazingwekkende verbeeldingskracht, dus als jij geen speelideeën hebt, wend je dan tot hen en laat hun creativiteit de vrije loop. Ze zullen zeker een goed avontuur in petto hebben.

  • Gebruik wat je om je heen hebt: wat dacht je van een potje hinkelen op de stoep op weg naar school, of zet je fantasie aan het werk tijdens een lange reis in de auto. Gebruik je omgeving als inspiratiebron.


Oh, en ook als je geen kinderen hebt of samen met andere volwassenen wil spelen, ga ervoor! Experimenteer, volg je impuls en ontdek jouw spelplezier. Let's make the world play!- 18 oktober 2023 -21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page