top of page

Tijd en ruimte voor creatieprocessen als proeftuin voor verandering

Bijgewerkt op: 26 jul. 2022


Creatieprocessen gaan bijna altijd gepaard met onzekerheid. De tolerantie van enige chaos is in mijn ogen de belangrijkste vaardigheid die vereist is bij het aangaan van zo'n processen. En net dat maakt het uitdagend om in een creatieproces te stappen. Zowel als deelnemer en als begeleider is het een spannend proces maar zo (leer)rijk. Tijd & ruimte vinden om te durven stappen in deze chaos, dit toe te laten en te vertrouwen in een goede afloop, daarin zit voor mij de grootste uitdaging én tegelijkertijd de grote winst van dergelijke processen.


In die zin lijkt een veranderingsproces ook heel erg op een creatieproces. In deze tijden van complexiteit en onzekerheid is het omgaan met verandering van toepassing voor ons allemaal. Ik zou het dan ook iedereen aanraden om eens door zo'n creatieproces te gaan, in welk medium dan ook: beeldend, dans, muziek, theater, literatuur, etc. Creatie(ve) processen kunnen net dan een nieuwe invalshoek bieden door ervaringsgericht op ontdekking te gaan. De vraag is immers hoe we chaos en verandering ten goede kunnen benutten. Hoe kunnen we met andere woorden net groeien dankzij de chaos en verandering zien als een win in plaats van louter veerkrachtig te zijn & ermee om te kunnen?Een goed boek dat iemand me onlangs aanraadde hieromtrent is Antifragiel.


Hoe meer je verandering gaat snappen, hoe minder fragiel je wordt.


Het antifragiele houdt van toevallige variatie en onzekerheid.


Antifragiliteit heeft de bijzondere eigenschap dat ze ons in staat stelt met het onbekende om te gaan, dingen te doen die we niet begrijpen – en ze goed te doen.


Dankzij antifragiliteit zijn we over het algemeen beter in doen dan in denken.


Een artikel dat me hierrond ook inspireerde is Waarderend Co-creëren van Salto Humano. Net als hen ervaar ik bij persoonlijke-performanceprojecten dat een creatieproces steeds ergens gepaard gaat met een punt waar mensen tot de kern komen, bij zichzelf, tot hun essentie. Zelf vind ik het fijn om mensen hiertoe te brengen via dans en beweging. Steeds opnieuw merk ik hierbij dat het lichaam een goede ingangspoort is voor het zoeken van essentie. Het is net vanuit dat punt dat nieuwe dromen en nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Tijd en ruimte laten voor zo’n organisch creatieproces is dan ook ook essentieel.


Ik bedenk nu al hoe ik de komende dagen tijd & ruimte kan genereren voor mezelf. Lijkt wel de essentie te zijn. Voor mij alleszins. Op dit moment.- 14 augustus 2020 -


Benieuwd naar mijn aanbod? Neem een kijkje op mijn website.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page