top of page

Dans erop los tijdens de eindejaarsperiode

Bijgewerkt op: 18 okt. 2023Als je deze blogpost leest, moet ik je vast en zeker niet meer overtuigen dat dansen goed is voor je gezondheid. Toch wil ik graag nog even de voordelen ervan hier in de verf zetten. Misschien helpt het jou om je vriend(in) te overtuigen om toch samen met jou naast de kerstboom te dansen of al dansend het einde van het jaar te vieren.


Of je nu danst als een robot, schudt met je kont of voor the real stuff in een balzaal gaat, dansen heeft voordelen die veel verder gaan dan plezier maken. Als je ooit de tango hebt willen leren of te beschaamd was om je dansbewegingen te delen, dan is hier je excuus om de dansvloer op te gaan en te pronken met jouw dans. Het maakt niet uit wanneer je het in het leven oppakt, elk moment is het juiste moment om te dansen.Eén van mijn grote voorbeelden op het vlak van het verspreiden van deze boodschap is Dr. Dance Peter Lovatt. Zijn persoonlijke missie is om iedereen aan het dansen te krijgen. Hij doet dit met behulp van wetenschappelijke onderbouwing maar ook eveneens door het vertellen van zijn persoonlijk verhaal. In zijn artikel Dance and mental wellbeing kan je meer lezen over zijn relatie met dans en hoe dansen hem op 3 specifieke momenten in zijn leven heeft geholpen.

"What I needed at that time was a technique to help clear my head of thoughts, not overload it, and for that I danced. When I dance my head clears. It’s wonderful, and almost instantaneous. Focusing on the movement of the body, the music, the rich sensory experience and the cognitive immersion – stimulating memory, spatial awareness and emotion – overrides default patterns of thinking and feeling. It’s a release, both physical and mental."

Dansen kan geweldig zijn voor je mentaal welzijn. Dansen stimuleert immers vier cruciale functies van de menselijke psychologie:

  • het beïnvloedt onze relatie met andere mensen.

  • het helpt ons los te komen van vastzittende denkpatronen.

  • het is enorm louterend – het helpt ons om opgekropte emoties los te laten.

  • het is een fysieke activiteit die al onze zintuigen stimuleert.


In dit artikel van New Scientist vind je trouwens nog meer specifiek onderzoek hierrond. Redenen genoeg dus om dans een onderdeel te maken van je zelfzorg-regime.


Ik wens je een fijne eindejaarsperiode toe en hoop van harte dat je er af & toe eens helemaal op losdanst!- 15 december 2022 -


Benieuwd naar mijn aanbod? Neem een kijkje op mijn website.


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page